2018年信息与数学学院学术报告(二十七)

讲座题目:Path cover in quasi-claw-free graphs

主办单位:长江大学信息与数学学院

报告专家:刘慧清(湖北大学,教授,博导)

报告时间:2018119日 周五下午14:00-15:30

报告地点:东校区8-400

欢迎广大师生光临!

专家简介:刘慧清,,2004年博士毕业于中科院数学与系统科学研究院,同年获理学博士学位,20163-20173月受国家留学基金委资助在美国佐治亚州立大学(Georgia State University)从事访问交流研究工作(合作导师: Chair Prof. Guantao Chen)。自2004年以来,先后执教于南开大学、湖北大学,现为湖北大学数学与统计学学院教授,博士生导师,中国运筹学会图论组合分会理事,湖北省运筹学会常务理事。目前的主要研究兴趣集中在图(网络)的结构、图谱理论及其应用上,已在J. Graph Theory》、《J. Comb. Theory Ser B》、《Linear Algebra Appl.》、《J. Math. Chem.》、《Appl. Math. Comput.》、《MATCH Commun. Math. Comput. Chem.》、《Disc. Appl. Math.Graphs Comb.等重要国际学术期刊发表论文60余篇。主持国家自然科学基金面上项目2项,参与国家自然科学基金面上项目5项。

摘要:A path cover of a graph G is a spanning subgraph of G consisting of vertex disjoint paths, and a path cover number of G denoted by p(G)=min{||: is a path cover of G}. A graph is quasi-claw-free if for any two vertices  with d(x,y)=2, there exists a vertex  such that , . In this paper, we prove that for a positive integer  and any quasi-claw-free graph  with order ,if , then where  is the minimum degree sum of an independent set with  vertices in . Our result is a generalization of Ore's sufficient conditions of hamiltonicity of graphs. Moreover, if  is connected and , we show that  if .