2018年信息与数学学院学术报告(一)

讲座题目:p-harmonic mappings between Riemannian manifolds and H-systems(黎曼流形之间的p-调和映照与H-系统)

主办单位:信息与数学学院

报告专家:郭常(弗里堡大学,博士,FNS博士后)

报告时间:2018122日(周一)上午(8:00—9:40

报告地点: 东校区8406

欢迎广大师生参加!

专家简介:郭常予,博士,弗里堡大学FNS博士后。2009年本科毕业于北京师范大学,2013年博士毕业于芬兰于韦斯屈莱大学。先后于芬兰于韦斯屈莱大学,瑞士弗里堡大学从事博士后研究,即将在瑞士洛桑联邦理工学院继续博后研究。主要研究方向:几何函数论,度量空间上的分析以及调和映照理论。研究多次获得芬兰科学院和瑞士国家自然基金委资助。先后访问过芬兰,捷克,波兰,西班牙,意大利,瑞士等欧洲国家,以及中国的多所大学和研究机构,并应邀作学院或会议报告。美国数学会Math Review和欧洲Zb Math评论员,担任多个国际期刊的审稿人。2014年至今,在国际期刊上发表学术论文20余篇。

摘要:In this talk, we mainly discuss the theory of p-harmonic mappings between Riemannian manifolds and possible connections with H-systems. The first part of the talk is focus on the theory of p-harmonic mappings. In particular, we will give an overview of the development on harmonic mappings between Riemannian manifolds and then discuss the regularity, quantitative gradient estimates and Liouville type theorems for both harmonic and p-harmonic mappings. This is based on a recent joint work with C.-L. Xiang and L.-Q. Yang. In the second part of the talk, we briefly discuss H-systems, in particular, an well-known open problem in the area and partial progress on the problem.