首页 学术信息

2018年信息与数学学院学术报告(六)

讲座题目:The positive ground state solution of nonlinear Schrodinger equation with ellipsoid potential

(带椭球位势的非线性薛定谔方程的正基态解

主办单位:信息与数学学院

报告专家:罗鹏(华中师范大学,副教授)

报告时间:2018323日(周五)下午(15:1016: 00

报告地点: 东校区8406

专家简介:罗鹏,华中师范大学副教授。2014年博士毕业于武汉大学,2016年博士后出站于中国科学院数学与系统科学研究院。研究方向为偏微分方程及其应用,主要研究兴趣是椭圆方程解的集中现象及退化椭圆算子的特征值估计。主持中国博士后科学基金和国家自然科学基金青年基金等。主要成果发表在JMPACVPDEJDESCI期刊。

摘要:

We are concerned with the nonlinear Schrodinger equation with a class of ellipsoid potential, we first give the location of the concentrated point to the positive ground state solution. Later, we prove that the positive ground state solution is unique up to a rotation. And the partial symmetry of such solution is also obtained. Here the main tool is the local Pohozaev identities and the main difficulty is caused by the inhomogeneity of ellipsoid potential at the concentrated point.